Kwadrant Leveren van informatie

Als laatste invalshoek belichten we de levering van informatie.

Kwadrant Leveren van informatie


Alle functionaliteiten die worden aangeboden via het DSO staan of vallen met het beschikbaar hebben van goede data.

Dat geldt niet alleen voor juridische regelteksten met bijbehorende geografische gebieden verrijkt met metadata, maar ook voor:

  • juiste begrippen (term en definitie): al dan niet gebaseerd op standaard begrippenlijsten zoals Aquo. Dit betekent wel dat Aquo compleet moet zijn en beschikbaar via Linked Data; (1)
  • informatieproducten: opgebouwd uit registerdata van bronhouders (bevoegd gezagen) en ontsloten met behulp van REST-API’s. (2) Voor de waterschappen kan de CDL een belangrijke rol hierin spelen;
  • landelijke registers: zoals BGT, BAG, GBA , BRO et cetera; (3)
  • andere databronnen waar naar verwezen kan worden ter beantwoording van vragen bij uitvoeren van toepasbare regels. Dit kunnen registerbevragingen zijn of GEO-bevragingen waarbij antwoorden vooraf te geven zijn op basis van aanwezige data bij BG-en. Voor initiatiefnemer blijven dan alleen nog de handelingsvragen over ter beantwoording (bijvoorbeeld: hoe diep gaat u graven? hoe hoog gaat u bouwen?).


Samengevat: het leveren van informatie aan het DSO zal de service en dienstverlening doen toenemen en het DSO laten uitgroeien tot een sterk merk! (4)


  1. Zie ook de website http://www.aquo.nl/linked-aquo-en-uw-systeem/, geraadpleegd op 24 oktober 2019.
  2. https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/digitaal-stelsel/technisch-aansluiten/standaarden/api-uri-strategie/, geraadpleegd op 24 oktober 2019.
  3. https://www.noraonline.nl/wiki/Stelsel_van_Basisregistraties, geraadpleegd op 24 oktober 2019.
  4. Bestuurlijke Visie Digitaal Stelsel Omgevingswet (2016), p.7, te vinden op: https://www.omgevingswetportaal.nl/documenten/publicaties/2016/06/16/bestuurlijke-visie-digitaal-stelsel-omgevingswet, geraadpleegd op 24 oktober 2019.