Omgevingswet
Vijflaagsmodel en site-indeling
De architectuur van de DSO-LV volgt op hoofdlijnen het NORA vijflaagsmodel. Daarom is de WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie. voor het thema Omgevingswet ook gestructureerd conform datzelfde vijflaagsmodel.
Klik op elementen op onderstaande plaat om direct naar een pagina te navigeren.
Vanuit de community Actualisatie WILMA wordt de WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie. referentie-architectuur geactualiseerd. Dat gebeurt door slim hergebruik te maken van (tussen)resultaten van diverse projecten. Ze richten zich daarbij vooral op (het beheer van) de generieke zaken in de WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie.:
Verdere verdieping vindt plaats binnen thema’s en communities, waar de community Omgevingswet er één van is. Door de WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie. als referentiearchitectuur te gebruiken voor het opzetten van een eigen enterprise- architectuur, kan inzichtelijk worden gemaakt welke bedrijfs- en informatie-aspecten ingevuld moeten worden door een waterschap om aan te sluiten op de DSO-LV.
Verdieping vindt plaats door middel van de volgende architectuurproducten:
- 1. Uitbreidingen op het WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie.-architectuurmodel
- 2. Afgeleide principes
- 3. Handreikingen en achtergrondinformatie
- 4. Achtergrondinformatie
1. Uitbreidingen op het WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie.-architectuurmodel
Door het WILMAWaterschaps Informatie en Logische Model Architectuur (WILMA). De waterschappen willen beter en efficiënter samenwerken met elkaar en in de keten. Concrete kaders helpen bij het sturen van gemeenschappelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Omgevingswet. Architectuur is een strategisch hulpmiddel bij het opzetten en (continu) doorontwikkelen van de informatiehuishouding van een organisatie.-architectuurmodel uit te breiden met relevante architectuur-elementen en -views kunnen tal van zaken op verschillende niveaus inzichtelijk worden gemaakt voor de waterschappen.
Verder maken we als referentie gebruik van de architectuuruitwerking zoals die is opgeleverd vanuit:
- De eisen aan architectuur en informatievoorzieningDe informatievoorziening is het geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op het invullen van de informatiebehoefte met gegevens en functionaliteit, zoals die volgt uit de bedrijfsprocessen van de organisatie. uit UIVO-W: checklist van UIVO-w (pdf) met bijlage (pdf)
- De ketenprocessen, zoals uitgewerkt in het project UIVO-I
- De handreiking uit het project TROWA
- De Architectuurdocumenten Digitaal Stelsel Omgevingswet (OGAS en GAS’en)
- De GEMMA
2. Afgeleide principes
Afgeleide principes zijn te beschouwen als een checklist van kwaliteitskenmerken van de diensten van de overheid en geven handvatten voor operationeel niveau door hun uitwerking in concrete implicaties.
3. Handreikingen en achtergrondinformatie & Achtergrondinformatie
Handreikingen en achtergrondinformatie die specifiek ingaan op één of enkele architectuurlagen zijn opgenomen in de pagina van de betreffende laag. Hiernaast zijn er echter ook handreikingen en achtergrondinformatie die niet laagspecifiek of laagoverstijgend van aard zijn. Klik op onderstaande link om deze handreikingen en achtergrondinformatie voor het thema Omgevingswet te raadplegen:
Userstory
Vanuit de community Omgevingswet wil ik...
- waterschappen inzicht geven in de manier waar outputmanagement voor de Omgevingswet georganiseerd kan worden, zodat waterschappen op een uniforme manier de communicatie omtrent dit onderwerp naar de buitenwereld kunnen organiseren.
- Product
- Overzicht outputmanagement Omgevingswet
- waterschappen een overzicht kunnen geven van de processen binnen een waterschap die van belang zijn voor de Omgevingswet en welke applicatiefuncties en applicaties nodig zijn om de juiste informatie vast te leggen.
- Product
- Overzicht processen Omgevingswet
- de waterschappen een overzicht kunnen bieden van de gegevensdomeinen die van toepassing zijn op de Omgevingswet, zodat een waterschap deze gegevensdomeinen kan toepassen binnen de eigen organisatie.
- Product
- Overzicht gegevensdomeinen Omgevingswet
Tijdens de bijeenkomst van de community Omgevingswet van 28 juni jl. is gesproken over:
- Elektronisch publiceren
- SDG-verordening (Single Digital Gateway)
- Producten en diensten
- Werking proces Waterschapsverordering en het intekenen van beperkingsgebieden/ werkingsgebieden
Beheerders | Gert Kuivenhoven en Michel Zwart | Facilitator | Roel van den Berg |
---|---|---|---|
Vergaderfrequentie | Iedere vijf weken | Vergaderdata |
|
Leden | o.a.:
|