Architectuurdocumenten Digitaal Stelsel Omgevingswet (OGAS en GAS'en)

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bestaat uit verschillende componenten. De samenhang tussen alle componenten staat beschreven in de Overall globale architectuurschets (OGAS), de onderliggende architectuurschetsen (GAS'en) en in de bijbehorende bijlagen. In januari 2020 is versie 2.0 van de architectuurdocumenten vastgesteld.

Uitwerking van doelarchitectuur[bewerken]

De Overall globale architectuurschets (OGAS) is de uitwerking van de doelarchitectuur en de overkoepelende kapstok met algemene kaders en richtlijnen. De OGAS beschrijft de werking van het stelsel, de stelselcomponenten en de belangrijkste ondersteunende functies. Ook hun onderlinge relaties van de individuele stelselcomponenten en de afbakening van het stelsel is uitgewerkt in de OGAS.

Doel van de OGAS[bewerken]

Het doel van de OGAS is duidelijkheid geven over het doel en de context van het digitaal stelsel. Ook bevat het de oplossingsrichtingen, de keuzes en kaders van de opdrachtgever en de criteria waaraan het resultaat door de opdrachtgever wordt getoetst. Daarnaast beschrijft de OGAS globaal hoe met architectuur wordt gewerkt en hoe de architectuur zich verhoudt tot de rest van het programma.

Doel van de GAS'en[bewerken]

Het doel van een GAS is het beschrijven van de globale architectuur en de keuzes die daarin voor een stelselcomponent zijn gemaakt. Ook beschrijft een GAS de belangrijkste keuzes voor de te ontwikkelen oplossing.

De architectuurdocumenten zijn te downloaden via de website Aan de slag met de Omgevingswet.


Eerder is bij de major release van de (O)GAS een oplegger en powerpointpresentatie gepubliceerd. Omdat hier nog steeds veel waardevolle informatie in staat, worden ze hier ook gepubliceerd: