Gegevensmanagement: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Community
{{Community
|Oproep=Heb je vragen of wil je meedenken over Gegevensmanagement, meld je dan aan bij [mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg].
|Oproep=Heb je vragen of wil je meedenken over Gegevensmanagement, meld je dan aan bij [mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg].
|Inleiding=Tekst
|Inleiding='''Wat is gegevensmanagement?'''
Gegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie. Zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. Het is van toepassing voor het primaire proces en de ondersteunende processen en het werkt voor interne evenals externe afnemers.
'''Waarom gegevensmanagement?'''
Het belang van droge voeten, schoon en voldoende water geldt voor ons allemaal; nu en in de toekomst. Het klimaat verandert snel, evenals de omgeving (toenemende digitalisering). Compliancy (o.a. voldoen aan de wet-en regelgeving) en efficiënt omgaan met data, spelen daarbij een cruciale rol en vragen om data gedreven werken.
 
Voor een waterschap is het van groot belang dat het permanent beschikt over alle gegevens die het nodig heeft om hierop in te spelen, adaptief te handelen en optimaal te functioneren. Gegevens dienen hierbij als grondstof voor informatievoorziening.
 
Om die reden vraagt WILMA Online aandacht voor het onderwerp gegevensmanagement
 
'''Gegevens als bedrijfsmiddel'''
De toenemende digitalisering is van invloed op de bedrijfsprocessen van de waterschappen. Om mee te bewegen in deze dynamiek is goed georganiseerd gegevensmanagement voor de waterschappen van essentieel belang.
 
Gegevens vormen de bouwstenen voor de vertaling van informatie naar kennis. Kennis is nodig voor de sturing, beheersing en dienstverlening
van een waterschap om zodoende succesvol en goed geïnformeerd te kunnen inspelen op interne en externe vraagstukken.
 
'''Kwaliteit van gegevens'''
Het kwalitatief en kwantitatief beheersbaar houden van gegevens is hierbij een randvoorwaarde. Gegevens van de waterschappen  zijn actueel, betrouwbaar en volledig.
 
Om het uitwisselen met en hergebruik van gegevens door ketenpartners en andere hergebruikers mogelijk te maken, is het ontwikkelen van standaarden en werken onder architectuur van essentieel belang. Zo kunnen we sturing geven aan de manier waarop we gegevens uitwisselen. 
 
Een waterschap is in staat zijn om op een flexibele, veilige en transparante wijze zijn gegevens integraal beschikbaar te stellen. Daarbij stelt het de data actief beschikbaar volgens de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).
 
Open(-baar) gemaakte data ontsluiten waterschappen ook via een gemeenschappelijk platform. Daarbij dienen de waterschappen verantwoord om te gaan met de kosten van het gegevensmanagement.
 
'''Dezelfde taal'''
De betekenis die de overheid toekent aan de woorden en gegevens die relevant zijn bij zijn dienstverlening moet duidelijk zijn. Als je met elkaar praat, moet je er van uit kunnen gaan dat je hetzelfde bedoelt met hetzelfde woord. Ook als digitale systemen gegevens uitwisselen, is een gedeelde betekenis noodzakelijk. Zo kun je de informatie hergebruiken in je eigen bedrijfsprocessen. In een specifieke context, zoals een domein of een proces, kunnen begrippen echter een specifieke betekenis hebben.
|Beheerders=[mailto:a.langenacker@hetwaterschapshuis.nl Anita Langenacker] a.i.
|Beheerders=[mailto:a.langenacker@hetwaterschapshuis.nl Anita Langenacker] a.i.
|Facilitator=[mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg]
|Facilitator=[mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg]

Versie van 14 feb 2020 15:45



Fout: geef een afbeelding op in de eerste regel