Gegevensmanagement: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(107 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Community
{{Community
|Oproep=Heb je vragen of wil je meedenken over Gegevensmanagement, meld je dan aan bij [mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg].
|IntroPlattegrond=De weg naar data governance is binnen de WILMA vertaald naar de onderstaande metrokaart.  
|Inleiding=''Deze plaat is klikbaar en nog onder bewerking.''


<imagemap>
[[Bestand:SpoorkaartGM_09.png|800px]]
Bestand:Factsheet_Gegevensmanagement_vs_2.png


rect 170 4 616 44 [[Toelichting Gegevensmanagement]]
 
rect 2 124 187 166 [[Praatplaat 5-lagenmodel]]
De routes naar de verschillende stations zijn verder uitgewerkt in de onderstaande PDCA-cyclus.  PDCA staat voor (1)Plan, (2)Do, (3)Check en (4)Act. Deze stappen vormen samen de PDCA-cyclus die door Deming is bedacht:
rect 206 125 391 169 [[Praatplaat metadata-architectuur]]
 
rect 206 184 390 226 [[Gegevenswoordenboeken]]
#1. '''Plan''' gaat over de visie en het vaststellen van beleid met duidelijke doelen;
#2. '''Do''' gaat over het uitvoeren van dat beleid;
#3. '''Check''' betreft het evalueren van dit beleid, en;
#4. '''Act''' is bedoeld om bij te sturen middels de acties die uit de evaluatie volgen.
 
 
''Deze plaat is tot stand gekomen op basis van best practices en nog onder bewerking. Door te klikken op een knop in de plaat wordt een verdere uitwerking van dit onderwerp getoond.''
|Imagemap=Bestand:Factsheet_gegevensmanagement_27-09-2022.png{{!}}1150px
 
rect 77 298 299 371 [[Visie]]
rect 78 389 298 464 [[Doel]]
rect 80 475 302 549 [[Bedrijfsstrategie]]
rect 83 566 299 630 [[Organisatie Gegevensmanagement]]
rect 381 298 598 365 [[Datafundament]]
rect 378 376 598 435 [[Processen]]
rect 379 445 603 496 [[Datadomeinen]]
rect 376 517 603 566 [[Databronnen]]
rect 379 584 600 634 [[Kwaliteitseisen Gegevensmanagement]]
rect 685 301 904 373 [[Archiefbeheer Gegevensmanagement]]
rect 685 394 904 461 [[Naleving rollen]]
rect 688 475 909 555 [[Naleving kwaliteitseisen]]
rect 986 298 1198 624 [[Corrigerende maatregelen]]


desc bottom-left
desc bottom-left
</imagemap>
|Introductie=De waterschappen hebben in overeenstemming met het [https://www.uvw.nl/publicatie/digikompas-waterschappen/ Digikompas] en de [https://www.uvw.nl/publicatie/baseline-basis-op-orde/ Baseline Basis op Orde], een gezamenlijke ambitie rondom het delen van data geformuleerd:
|Beheerders=[mailto:a.langenacker@hetwaterschapshuis.nl Anita Langenacker] a.i.
 
|Facilitator=[mailto:r.vandenberg@hetwaterschapshuis.nl Roel van den Berg]
# Als waterschappen werken we samen aan het delen van data, zodat we binnen een termijn van 5 tot 7 jaar onze ambities gerealiseerd hebben.
|Leden=o.a.
# Als waterschappen willen wij de relevante waterschapsgegevens beschikbaar stellen, zodanig dat wij volledig en efficiënt voldoen aan wettelijke verplichtingen en bestuurlijke afspraken.
* Jan Bij de Vaate, Waterschap Scheldestromen
#Als waterschappen stellen wij relevante gegevens als open data beschikbaar zodat klant-vragen die niet voortkomen uit wettelijke verplichtingen of bestuurlijke afspraken zoveel mogelijk op basis hiervan kunnen worden beantwoord. Klantvragen die extra inspanning of aanvullende gegevens vragen, zullen per geval beoordeeld worden op noodzaak en impact.
* Roland van de Boel, Het Waterschapshuis
#Als waterschappen staan wij borg voor de kwaliteit van de beschikbaar gestelde gegevens (actueel, betrouwbaar en compleet) zodat vragen die een landelijk of waterschapsgrensoverschrijdend beeld vragen juist beantwoord kunnen worden en wij er als waterschappen ook gerust gebruik van kunnen maken. 
* Janneke Feenstra, Wetterskip Fryslân
#Als waterschappen streven wij naar de situatie dat de relevante gegevens die we extern beschikbaar stellen gelijk of direct afgeleid zijn van gegevens die in de eigen processen gebruikt worden zodat we als overheid transparant opereren.  
* Paul de Frankrijker, Unie van Waterschappen
# Als waterschappen willen wij onze bijdrage leveren aan de realisatie van de landelijke digitaliseringsopgave, door bij belangrijke ontwikkelingen samen met collega overheden en ketenpartners de digitalisering en ketenintegratie vorm te geven. We houden minimaal gelijke tred met onze collega-overheden en ketenpartners.
* Kier van Gijssel, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
 
* Liesbeth van der Lee, Het Waterschapshuis
 
* John Maaskant, Informatiehuis Water
Om te helpen deze ambitie te realiseren is vanuit het programma Datastromen van Het Waterschapshuis een [[Media:Houtskoolschets_Data_Delen.pdf|Houtskoolschets]] gemaakt waarin de na te streven architectuur beschreven is.
* Richard Smilda, Waterschap Hunze en Aa's
 
* Sjef Wierink, Waterschap Valei en Veluwe
Momenteel word er gewerkt aan een verder uitwerking van deze houtskoolschets.  Dit heeft onder andere geleid tot een document waarin  [[Media:Project_Start_Architectuur.pdf|Principes voor het informatiestelsel van de waterschappen]] worden voorgesteld.
|Vergaderfrequentie=Iedere zeven weken
|Vergaderdata=di 14 april via conference call
* di 28 april via conference call
* di 12 mei via conference call
* do 28 mei via conference call
* di 30 juni
* di 15 september
* di 3 november
* di 22 december
}}
{{PaginaBijCommunity
|Pagina=Definities Gegevensbeheer, Gegevensmanagement en Data delen
|Toelichting=Wat verstaan we waaronder? De verschillende begrippen worden gedefinieerd.
}}
{{PaginaBijCommunity
|Pagina=Gegevensmanagement in de vorm van een piramide
|Toelichting=De missie, visie, kernwaarden, doelen en strategie van gegevensmanagement worden hier benoemd.
}}
{{PaginaBijCommunity
|Pagina=Voorbeeld Gegevensmanagement programma Data stromen; van strategisch naar operationeel
|Toelichting=Voorbeeld van een schematische weergave van gegevensmanagement voor een programma.
}}
{{PaginaBijCommunity
|Pagina=Ambitie waterschappen Gegevensmanagement en Data delen
|Toelichting=Vind hier informatie over Digikompas, Baseline Basis op Orde, Houtskoolschets Data Delen en Principes voor het informatiestelsel van de waterschappen.
}}
{{PaginaBijCommunity
|Pagina=Factsheet Gegevensmanagement
|Toelichting=De basis van gegevensmanagement.
}}
}}
{{PaginaBijCommunity
{{Publicatie
|Pagina=Gegevenswoordenboeken
|Publicatie=Publiceren
|Toelichting=Overzicht van de gegevenswoordenboeken waarvan we binnen de community Gegevensmanagement hebben afgestemd dat deze relevant zijn voor de waterschappen.
|Redactiestatus=24 nov eruit verslag erin
}}
}}

Huidige versie van 11 sep 2023 om 09:15


De weg naar data governance is binnen de WILMA vertaald naar de onderstaande metrokaart.

SpoorkaartGM 09.png


De routes naar de verschillende stations zijn verder uitgewerkt in de onderstaande PDCA-cyclus. PDCA staat voor (1)Plan, (2)Do, (3)Check en (4)Act. Deze stappen vormen samen de PDCA-cyclus die door Deming is bedacht:

  1. 1. Plan gaat over de visie en het vaststellen van beleid met duidelijke doelen;
  2. 2. Do gaat over het uitvoeren van dat beleid;
  3. 3. Check betreft het evalueren van dit beleid, en;
  4. 4. Act is bedoeld om bij te sturen middels de acties die uit de evaluatie volgen.


Deze plaat is tot stand gekomen op basis van best practices en nog onder bewerking. Door te klikken op een knop in de plaat wordt een verdere uitwerking van dit onderwerp getoond.

VisieDoelBedrijfsstrategieOrganisatie GegevensmanagementDatafundamentProcessenDatadomeinenDatabronnenKwaliteitseisen GegevensmanagementArchiefbeheer GegevensmanagementNaleving rollenNaleving kwaliteitseisenCorrigerende maatregelenFactsheet gegevensmanagement 27-09-2022.png
Over deze afbeelding


De waterschappen hebben in overeenstemming met het Digikompas en de Baseline Basis op Orde, een gezamenlijke ambitie rondom het delen van data geformuleerd:

  1. Als waterschappen werken we samen aan het delen van data, zodat we binnen een termijn van 5 tot 7 jaar onze ambities gerealiseerd hebben.
  2. Als waterschappen willen wij de relevante waterschapsgegevens beschikbaar stellen, zodanig dat wij volledig en efficiënt voldoen aan wettelijke verplichtingen en bestuurlijke afspraken.
  3. Als waterschappen stellen wij relevante gegevens als open data beschikbaar zodat klant-vragen die niet voortkomen uit wettelijke verplichtingen of bestuurlijke afspraken zoveel mogelijk op basis hiervan kunnen worden beantwoord. Klantvragen die extra inspanning of aanvullende gegevens vragen, zullen per geval beoordeeld worden op noodzaak en impact.
  4. Als waterschappen staan wij borg voor de kwaliteit van de beschikbaar gestelde gegevens (actueel, betrouwbaar en compleet) zodat vragen die een landelijk of waterschapsgrensoverschrijdend beeld vragen juist beantwoord kunnen worden en wij er als waterschappen ook gerust gebruik van kunnen maken.
  5. Als waterschappen streven wij naar de situatie dat de relevante gegevens die we extern beschikbaar stellen gelijk of direct afgeleid zijn van gegevens die in de eigen processen gebruikt worden zodat we als overheid transparant opereren.
  6. Als waterschappen willen wij onze bijdrage leveren aan de realisatie van de landelijke digitaliseringsopgave, door bij belangrijke ontwikkelingen samen met collega overheden en ketenpartners de digitalisering en ketenintegratie vorm te geven. We houden minimaal gelijke tred met onze collega-overheden en ketenpartners.


Om te helpen deze ambitie te realiseren is vanuit het programma Datastromen van Het Waterschapshuis een Houtskoolschets gemaakt waarin de na te streven architectuur beschreven is.

Momenteel word er gewerkt aan een verder uitwerking van deze houtskoolschets. Dit heeft onder andere geleid tot een document waarin Principes voor het informatiestelsel van de waterschappen worden voorgesteld.