Best practice FAIR principe HHSK

Inleiding[bewerken]

Digitale transformatie, datagedreven werken, veranderende of nieuwe wet- en regelgeving zijn voor onze organisaties aanleiding om op een andere manier met data om te gaan. De internationale FAIR-principes zijn richtlijnen voor de manier van beschrijven, opslag en publicatie van wetenschappelijke data.

Richtinggevende uitspraken van de WILMA geven inzicht in waar de waterschappen voor staan. Zo ook basisprincipe 01: Ons waterschap biedt de klant een goed informatiepositie. Zowel voor de interne als externe klant. In het verlengde daarvan zal dit ook moeten aansluiten op de uitspraak die is gedaan door het Digitaliseringsberaad vanuit de Unie van Waterschappen, de waterschappen gaan FAIR.

Hoe pas je FAIR-principes toe?[bewerken]

Door te leren van ervaringen bij andere waterschappen krijgen we op basis van best practices inzicht in het toepassen van de FAIR-principes. Deze best practices zijn op deze pagina verder uitgewerkt.

Pilot HHSK[bewerken]

HHSK FAIR Principes pilot.PNG

Voor het eenvoudig ontsluiten van gegevens en het conformeren aan standaarden hiervoor, is FAIR een eerste randvoorwaarde. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft deelgenomen aan een pilot genaamd "samenwerken in de ondergrond" met als doel het ontwikkelen van een FAIR-data strategie die bijdraagt aan het gestandaardiseerd delen en combineren van data waardoor de diverse betrokken partijen elkaar onderling verstaan, zodat samenwerken in de ondergrond efficiënter en goedkoper kan worden uitgevoerd.

De uitdaging[bewerken]

Systemen die binnen HHSK gebruikt worden voor het vastleggen van data schrijven deze data weg in databases volgens standaarden zoals Aquo en DAMO, zodat deze op een eenvoudige wijze kunnen worden aangeleverd aan bijvoorbeeld PDOK of een AZURE CLOUD. Deze mogelijkheid is er, maar bij het uitwisselen van data met derde partijen ligt de uitdaging. Een derde partij heeft veelal eenzelfde stroom om gegevens vast te leggen, maar hoe kunnen gegevens worden uitgewisseld tussen twee databases? Bijvoorbeeld: een gemeente werkt met een standaard GWSW. Daarom is het van belang om duidelijke afspraken met elkaar te maken over welke gegevens je met elkaar wilt delen. Zie onderstaande afbeelding:

HHSK FAIR Delen interne data.png

Gezamenlijk stonden HHSK en Evides voor een uitdaging: Hoe kunnen wij bij onderhoud aan ondergrondse assets (zoals waterleidingen) dat door deze partijen moet worden uitgevoerd en waar dit elkaar overlapt, ervoor zorgen dat voor het uitvoeren van deze werkzaamheden een straat maar eenmalig hoeft te worden opengebroken? Hoe kunnen wij hiervoor de gegevens op een eenduidige manier en FAIR-compliant met elkaar uitwisselen, zodat we de momenten waarop de werkzaamheden gepland staan, van elkaar inzichtelijk hebben en met elkaar kunnen afstemmen?

HHSK FAIR Principes een uitdaging.PNG


De oplossing[bewerken]

Zowel HHSK als Evides leggen gegevens op een bepaalde manier vast. Om ervoor te zorgen dat bij de uitwisseling van de gegevens hetzelfde bedoeld wordt, moet een aantal puzzelstukjes worden gelegd (zie onderstaande afbeelding).

  1. 1: Gebruik een tool om metagegevens met elkaar te vergelijken en af te stemmen
  2. 2: Stem af welke metagegevens met elkaar overeenkomen en leg deze vast conform de standaarden, actualiteit, wie is contactpersoon voor deze gegevens
  3. 3: Valideer/toets de inhoud: komt deze overeen
  4. 4: Gebruik een connector om ervoor te zorgen dat een derde partij de gegevens vanuit de database kan benaderen


HHSK FAIR Principes technisch mogelijk.PNG



HHSK FAIR Principes technisch mogelijk2.PNG