Relatie met Aquo en WIA en NORA

De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Bij het opstellen van dit document is voortgebouwd op de bestaande kaders als Aquo, WIA en NORA. Ook eerder ontwikkelde kaders als visie op ICT en IRIS PrSA zijn bij het opstellen van de WILMA meegenomen.

Aquo[bewerken]

De Aquo-standaard is met name gebruikt bij het bepalen en definiëren van het bedrijfsobjectmodel. Het detailleringsniveau verschilt echter sterk tussen Aquo en WILMA. De WILMA kan gezien worden als de kapstok waarin de Aquo begrippen gepositioneerd kunnen worden. Waar de WILMA bedoeld is voor het inzichtelijk maken van de belangrijkste gegevenseisen, is de Aquo een leidraad bij daadwerkelijke datamodellering. Bij het definiëren van de bedrijfsobjecten zijn, waar mogelijk, de definities van de Aquo overgenomen.

Aquo is een semantische standaard, dat wil zeggen dat het de betekenis van begrippen en gegevens en hun onderlinge relaties definieert. Aquo maakt het mogelijk om op een uniforme manier gegevens uit te wisselen tussen partijen die betrokken zijn bij het waterbeheer en draagt daarmee bij aan een kwaliteitsverbetering van het waterbeheer.

De Aquo-standaard is ontwikkeld als standaard voor gegevensuitwisseling en gegevensbeheer binnen de watersector. Daarom zullen vooral de waterbeheerders er gebruik van maken, maar ook laboratoria en adviesbureaus die gegevens uitwisselen met de verschillende waterbeheerders. Echter hebben ook inkopers, beleidsmaker, managers en softwareontwikkelaars te maken met de Aquo-standaard. Zij dragen zorg voor de implementatie van de Aquo-standaard in de organisatie of het informatiesysteem. Lees meer op de pagina Aquo inbedden in uw organisatie.

De Aquo-standaard bestaat uit:

  • Begrippen

Woordenlijst waarin naast de betekenis (definitie) van termen ook onderlinge relaties zijn vastgelegd. Te gebruiken voor het juist toepassen van termen in een informatiesysteem, beleidsstuk of onderzoeksverslag.

  • Domeintabellen

Lijsten met domeinwaarden die gebruikt worden in de informatiemodellen. Te gebruiken wanneer in informatiesystemen en uitwisselbestanden vooraf gedefinieerde lijstjes wenselijk zijn.

  • Informatiemodellen

Gegevenselementen waarover informatie kan worden uitgewisseld en de relaties tussen die elementen. Te gebruiken voor het bepalen van de informatie die in een informatiesysteem moet worden opgeslagen om gegevensuitwisseling volgens de standaard mogelijk te maken en voor het ontwikkelen van import en exportbestanden of interfaces. In de informatiemodellen is een gelaagdheid aangebracht in:

  • Semantischmodel - Dit is het metamodel dat alle mogelijke relaties tussen de entiteiten in het model bevat.

Uitwisselmodel - Dit is een selectie van het semantischmodel specifiek voor een bepaald werkveld of uitwisseldoel. Berichtenmodel - Dit is gekoppeld aan het het uitwisselmodel, hierin worden de specificaties van het uiteindelijke bericht uitgewerkt. Het geeft aan op welke technische manier de gegevens uitgewisseld kunnen worden.

Waterschaps Informatie Architectuur (WIA)[bewerken]

De WIA is met name gebruikt bij het bepalen en definiëren van het bedrijfsfunctiemodel. De in de WIA geïdentificeerde bedrijfsfuncties vormen de basis voor WILMA. Ook hier geldt dat het detailleringniveau in de WILMA lager is. Ook bevat de WILMA puur bedrijfsfuncties, geen bedrijfsprocessen. Daarnaast heeft de WIA gediend als toets voor het opstellen van het bedrijfsobjectmodel in de WILMA. Wat betreft definitie van bedrijfsfuncties vervangt de WILMA de WIA. Wel kunnen de procesbeschrijvingen in de WIA nog steeds goed gebruikt worden.

Nederlandse Overheids Referentiearchitectuur (NORA)[bewerken]

De NORA is als standaard referentiearchitectuur voor alle overheden vastgesteld. De NORA is relevant voor de uitvoering van alle publieke taken door publieke en private organisaties. In de NORA komen alleen zaken aan de orde die noodzakelijkerwijs overheidsbreed moeten worden afgesproken om een goed functionerende, gedeelde informatiehuishouding te bereiken. De architectuur principes die in de NORA zijn geformuleerd gelden ook voor de waterschappen. Deze principes zijn in de WILMA niet herhaald, maar moeten gezien worden als toevoeging op/kader voor de WILMA. In de WILMA zijn de architectuurprincipes opgenomen die vanuit de waterschappen als meest relevant voor de gezamenlijke sturing van de informatievoorziening van de waterschappen worden beschouwd. Waar het informatie uitwisseling met derden betreft, zijn er raakvlakken met de principes in de NORA. Waar dit het geval is, is dat bij de principes aangegeven. In die gevallen moeten de principes van de NORA als aanvullend op de WILMA principes gezien worden. In gevallen van twijfel gaan de WILMA principes boven de NORA principes[1].


De kaders die zijn geformuleerd in Visie op ICT en IRIS PrSA zijn, voor zover relevant, opgenomen in de WILMA. Daarmee vervangt de WILMA, als referentiekader voor de waterschappen, deze documenten.


Wat de WILMA toevoegt aan de hier genoemde kaders is:

  • Samenhang
    Business, informatie en techniek zijn in samenhang beschreven.
  • Richtinggevende uitspraken
    Naast modellen die de essentie van de waterschappen weergeven, zijn ook uitgangspunten en principes opgenomen die richting geven aan besluitvorming en ontwerp.


Voetnoten[bewerken]

  1. In het document "Algemene architectuurkaders behorend bij het PrSA Programma Bedrijfsfuncties" is een selectie gemaakt van NORA principes die relevant zijn voor het toepassingsgebied van IRIS. Omdat de scope van WILMA breder is, is het niet zinvol deze selectie in WILMA over te nemen. Per programma of project zal een dergelijke selectie gemaakt moeten worden.