Denk mee met de Bedrijfsfuncties

Over dit discussiebord

Op deze discussielijst kunt u mee discussiëren over de Bedrijfsfuncties

Door op "Onderwerp toevoegen" te klikken gaat u akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze wiki.
Mzwart (Overlegbijdragen)

In de primaire bedrijfsfuncties ligt in de naamgeving nu erg veel nadruk op het beheer van de infrastructuur of assets van het waterschap (m.u.v. ‘afvalwaterzuivering’). Exploitatie van de assets, of vernieuwing vind ik daar niet in passen.

Ik zou meer nadruk leggen op de effecten daarvan. Dat is uiteindelijk wat het waterschap doet. Ik zou daarom de volgende bedrijfsfunctienamen willen voorstellen:

  • waterkering i.p.v. waterkeringbeheer
  • peilbeheer of watermanagement i.p.v. watersysteembeheer
  • verkeer of verkeersregulering i.p.v. wegenbeheer
  • vaart of regulering vaart i.p.v. vaarwegenbeheer

Zie bijvoorbeeld de bedrijfsfuncties in processenkaart HHNK

JMol (Overlegbijdragen)

Mijn interpretatie is dat bedrijfsfuncties beschrijven wat een organisatie doet, onafhankelijk van hoe het wordt uitgevoerd. Eigenlijk in de lijn zoals in de gemmaonline wordt beschreven: https://www.gemmaonline.nl/index.php/GEMMA_Bedrijfsfuncties

Ik ben geneigd om effecten en/of beoogde resultaten te definiëren in producten/diensten beschrijvingen die ik zou relateren aan de bedrijfsfunctie. Bijvoorbeeld: waterpeilbeheer als product, gekoppeld aan watersysteembeheer bedrijfsfunctie. Of mis ik dan je punt?

Conventie namen bedrijfsfuncties

2
Mzwart (Overlegbijdragen)

Voor de duidelijkheid zou ik voor willen stellen om verschillende conventies toe te passen in de naamgeving van processen en bedrijfsfuncties. Bedrijfsfuncties geven aan wat organisaties doen (bijvoorbeeld ‘afvalwaterzuivering’). Processen geven aan hoe organisaties dat doen (bijvoorbeeld ‘afvalwater transporteren’, ‘afvalwater zuiveren’ en ‘slib verwerken’). Voorgestelde conventie voor bedrijfsfuncties: gebruik zelfstandig naamwoorden.

Voorstel is om in lijn daarmee de volgende bedrijfsfuncties te hernoemen:
1. Toetsen plannen -> toetsing plannen
2. Verlenen vergunning -> vergunningverlening
3. Uitgeven verordening -> uitgifte verordening
4. Rapporteren -> rapportage

JMol (Overlegbijdragen)

Volgens mij hadden we deze conventie inderdaad afgesproken, maar is deze inderdaad niet consequent toegepast. Helemaal eens met jouw suggesties.

Overzicht het laatst bewerkt door Tschijv 30 aug 2019 17:03 30 augustus

Scherm is aangepast.

Rvangeene (Overlegbijdragen)

Als ik op een bedrijfsfunctie klik krijg ik een scherm met vrij veel in mijn ogen niet erg relevante informatie zoals het element-Id e.d. De omschrijving (veld Documentatie?) is niet altijd gevuld (beide modellen). Het lijkt me goed om gezamenlijk te bepalen wat we hier willen zien (en wat niet).

Tschijv (Overlegbijdragen)

Goed plan. Wat je nu ziet in de wiki is een standaardweergave van alle attributen die op de pagina staan. Het is mogelijk om per elementtype een aangepaste weergave te maken.

Rsmilda (Overlegbijdragen)

Voor de omschrijving van een bedrijfsfunctie heb ik in ons systeem een bondige omschrijving staan. Deze zijn niet met de export, naar het Archimate formaat, meegekomen.

Bijvoorbeeld voor de bedrijfsfunctie Waterkeringenbeheer: De bedrijfsfunctie Waterkeringenbeheer is ervoor verantwoordelijk dat Nederland beschermd is tegen overstromingen.

Tschijv (Overlegbijdragen)

Kan je een export maken mét de omschrijving erbij. Welk tool gebruiken jullie?

Rsmilda (Overlegbijdragen)

Ik ben er mee bezig. Wij gebruiken MAVIM (versie 10). In de loop van volgende week stuur ik een nieuwe export.

Rvangeene (Overlegbijdragen)

De omschrijving van de bedrijfsfunctie is inmiddels zichtbaar in de betreffende tabel https://www.wilmaonline.nl/index.php/Bedrijfsfuncties_Waterschap_Hunze_en_Aa%27s

Er zijn geen oudere onderwerpen