Bouwen en inrichten assets primaire functies

De bedrijfsfunctie assetbouw en -inrichting gaat over het geheel van identificeren van de toekomstige behoefte, het bepalen van de gewenste oplossing, het bouwen van de gewenste oplossing en het overdragen van de oplossing aan de beheerorganisatie.

Voorbeelden[bewerken]

Het ontwikkelen van een nieuw asset of het realiseren van een verbetering aan een bestaand asset en vervolgens de oplevering van het asset aan de beheerorganisatie

  1. Waterkering: het ontwerpen en aanleggen of versterken van een waterkering (het tijdig uit laten voeren van vernieuwingen van waterkeringen).
  2. Watersystemen: het ontwerpen en realiseren van assets watersystemen (het tijdig uit laten voeren van vernieuwingen van watersystemen), zoals bijvoorbeeld het aanleggen of verbeteren van een gemaal
  3. Waterketen: Er wordt een nieuwe woonwijk gepland, welke afname verplichting hoort daarbij en heeft het transportstelsel nog voldoende capaciteit? Wat is de beste oplossing? Is er nog ruimte op een bestaande zuivering? Et cetera.

Generieke werkprocessen en aansluiting op Systems Engineering (SE) met het programma HEEL[bewerken]

Hieronder zijn de werkprocessen die worden uitgevoerd bij het bouwen en inrichten assets weergegeven. Binnen de GWW sector is Systems Engineering een de facto standaard voor het uitvoeren van bouwprojecten, zie voor meer informatie de leidraad Systems Engineering Het programma HEEL (Herleidbaar, Eenduidig en Expliciet samenwerken over de hele Levenscyclus) werkt aan het versterken en uniformeren van de SE-werkwijze binnen de waterschappen. De processen van HEEL geven een verdiepende invulling van de onderdelen van de generieke bedrijfsfunctie bouwen en inrichten assets.





   
   
   
   

   


Structureren bouwproject[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL-proces Structureren bouwproject en heeft tot doel het concreet en herleidbaar vastleggen van de inhoudelijke kaders voor het project. Het proces leidt ertoe dat:

  1. De projectopgave en de doelstelling van het project expliciet worden gemaakt
  2. Het beschouwde systeem is gedefinieerd
  3. De uit te voeren werkzaamheden zijn gedefinieerd en georganiseerd

De activiteiten in het proces ‘Structureren project hebben samenhang met wat er in de HWBP handreikingen Verkenning en Planuitwerking wordt beschreven ten aanzien van projectopdracht en uit te voeren werkzaamheden.

Opstellen en honoreren klanteisen systeem/object[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL-klanteisenproces en heeft tot doel het concreet en herleidbaar vastleggen van de klantvraag die het project beïnvloedt via klanteisen. Het HEEL-klanteisenproces definieert een aantal activiteiten, welke aan rollen in het project en daarbuiten zijn toe te delen. Het HEEL-klanteisenproces leidt ertoe dat:

  1. Stakeholdermanagement professioneel uitgevoerd kan worden, om bij te dragen aan draagvlak en klanttevredenheid bij de interne en externe stakeholders.
  2. De behoefte van de klant (stakeholder) expliciet wordt gemaakt.
  3. De opgehaalde eisen en wensen op transparante wijze worden gehonoreerd en teruggekoppeld


Ontwerpen systeem/object[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL-Ontwerpproces en heeft tot doel het concreet maken van de klantvraag uit de klanteisenspecificatie naar een passend ontwerp en de bijbehorende specificaties in de systeemeisenspecificatie. Om tot een ontwerp te komen, worden verschillende mogelijke oplossingen* gegenereerd, uitgewerkt en tegen elkaar afgewogen. Deze alternatieven dragen bij aan het proces waarin Klanteisen worden afgewogen en tot keuzes wordt gekomen.

Opstellen systeem specificaties systeem/object[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL-specificatieproces. Het proces betreft het goed formuleren en structureren van de systeemeisen en de breakdowns die daarbij horen. Oftewel het goed analyseren en structureren van je systeem in een Functieboom, een System Breakdown Structure (SBS, ofwel objectenboom) en raakvlakken alsmede het helder formuleren en structureren van je systeemeisen. Daarbij borgen de structuren de samenhang en compleetheid, oftewel: leidt de eisenset tot een compleet en integraal werkend systeem?

Verifieren specificaties systeem/object[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL-verificatieproces heeft als doel te bevestigen dat aan de specificaties is voldaan door het verschaffen van objectief bewijs. In eenvoudigere bewoording kun je verifiëren uitleggen als "onderzoeken of iets echt, juist is" (van Dale). Het verificatieproces leidt ertoe dat:

  1. De stakeholders en opdrachtgever inzichtelijk hebben aan welke eisen voldaan is, waardoor expliciet inzicht ontstaat in de geleverde kwaliteit.
  2. Faalkosten, rework en onvrede voorkomen wordt, door vroegtijdig aan te tonen dat voldaan wordt aan de eisen.


Valideren klanteisen systeem/object[bewerken]

Dit proces correspondeert met het HEEL Validatie en heeft als doel een verklaring van stakeholders te verkrijgen dat het resultaat voldoet aan het beoogd gebruik of de beoogde toepassing. Het proces Validatie leidt ertoe dat:

  1. De gemaakte keuzes passen binnen datgeen de stakeholders beogen in het gebruik of de toepassing.
  2. Het ontwikkelde systeem voldoet aan de gestelde doelen en geeft invulling geeft aan de behoeftes van de stakeholders
  3. Het systeem als geheel gaat functioneren binnen zijn beoogde omgeving


Uitwerking per domein[bewerken]

Voor een specifieke uitwerking per domein klik op onderstaande links

  1. Waterkeringenbeheer
  2. Watersysteembeheer
  3. Waterketenbeheer