'Het goede' van de WiLMA....

Auteur: Jan Mol, waterschap Zuiderzeeland

31 oktober 2019



De werkgroep Actualisatie is sinds april aan de slag met een flinke update van de WiLMA referentiearchitectuur. Best een uitdaging, want wanneer ben je klaar? Hoe zorgen we ervoor dat deze wel up-to-date blijft? Hoe gaat de WiLMA ons (‘wie eigenlijk?’) helpen? We gaan toch niet alles zelf opnieuw uitvinden? Allemaal vragen die langskomen in zo'n werkgroep.


Tegelijk moet je ook gewoon 'doen', zorgen dat bruikbare producten beschikbaar komen. Een goede solide basis maken, waarin thema’s met grote impact op het waterschap hun plekje kunnen vinden. Thema’s als Omgevingswet, duurzaamheid, energiemanagement, data delen, afvalwaterketen en assetmanagement. Iets opleveren waar waterschappen, Het Waterschapshuis en leveranciers mee verder kunnen bouwen aan hun toekomst. Kortom: aan het werk!

Als lid van die actualisatiewerkgroep krijg ik veel energie van het fundamentele werk dat nu verricht wordt, zowel bij onze werkgroep als in de diverse communities. We maken gebruik van diverse architectuurproducten van de waterschappen en collega overheden. We vergelijken en beoordelen elkaars werk en zoeken naar het gemeenschappelijke. Ik geef toe: soms is het ook gewoon pittig. Je zoekt met elkaar naar de juiste insteek die werkt voor alle waterschappen. Daarvoor moet je je best doen om de ander echt te begrijpen. Nieuwsgierig zijn waarom iemand iets gedaan heeft, zonder oordeel. Niet meteen de ander overtuigen van jouw idee. Want door elkaar echt te begrijpen ontstaat een gedeeld beeld van wat goed is voor de waterschappen.

"Het beste is de vijand van het goede"; een uitdrukking die hout snijdt, wat mij betreft. Perfectie ligt tijdens het actualisatiewerk op de loer maar is een duidelijke no-go. Want we zijn op zoek naar de eerstvolgende goede stap voor een 'model-waterschap', en we noemen die WiLMA. Het is ons referentie- en inspiratiemodel dat blijft meebewegen in de tijd, zodat die bruikbaar blijft voor alle waterschappen en leveranciers die oplossingen willen positioneren richting de waterschappen.

Het is mijn persoonlijke missie om de deskundige plannenmakers en doeners bij waterschappen voor hun opdracht te ondersteunen met goede inspirerende WiLMA-referentiemodellen. Het is tegelijk pure persoonlijke winst om in die ontdekkingstocht te leren van de inzichten van dezelfde collega-deskundigen en doeners. WiLMA is dan opeens meer dan een model alleen: in het gesprek erover en het doorgronden ervan ontdek je ‘het goede’ van de waterschappen. Alleen dat is al pure waarde-toevoeging.



Zie ook: Alle blogs